Vijf plantentrends volgens Mr. Plant Geek

Met bijna vijfenveertigduizend volgers op Instagram is de Engelse blogger Mr. Plant Geek een begrip. Naar eigen zeggen kweekt hij al planten sinds zijn vijfde. Vandaag predikt hij zijn plantenliefde via verschillende online kanalen en staat hij in de Sunday Times top 20 van meest invloedrijke mensen in de tuinwereld. Om maar te zeggen: als er één persoon is bij wie we moeten polsen naar de plantentrends, dan is hij het wel.

Als nieuwsgierige plantenjager ben ik altijd op zoek naar het nieuwste van het nieuwste in onze sector. Naar innovatieve technieken in veredeling en genetica bijvoorbeeld. Maar wat mij nog het meest prikkelt is hoe we een gekende plant kunnen herwaarderen. Of meer nog: hoe we die op een andere manier kunnen gebruiken. 

Ik geeft toe: op een kwekersreis ben ik vaak de luis in de pels. Ik ben diegene die 101 vragen stelt, die gluurt door elke kasdeur en die commentaar geeft op exclusieve planten, soorten die waarschijnlijk nog top secret zijn. Maar ik houd ervan om te leren, om voeling te krijgen met wat er wordt ontwikkeld, en om dat dan terug te koppelen naar wat de consument zoekt. 

Ik loop al lang rond in de sector en heb ondertussen een brede kennis van Europese/wereldwijde veredelingsbedrijven. Daarnaast kan ik terugvallen op mijn vele Europese pr-contacten en – het belangrijkste – een aanhang van trouwe plantenliefhebbers op sociale media en het internet. Kortom, een geprivilegieerde positie om verschillende sectoren met elkaar te verbinden. En dat in beide richtingen: de markt weet wat de consument wil. Omgekeerd ziet de consument wat de toekomst brengt.

Ik voel me dan ook vereerd dat Floréac mij gevraagd heeft om mijn visie te delen op de huidige én opkomende trends in onze sector. Dus haal ik mijn glazen bol boven en voorspel ik vijf markante trends. 

Planten met een doel

Consumenten worden slimmer én kritischer. De impact op het milieu is vandaag goed gedocumenteerd en dat zal zo blijven. De consument gaat op zoek naar manieren om het verschil te maken.

Dus moeten we meer stilstaan bij het ‘nut’ van een plant. Is hij goed is voor de bestuiving? Vormt hij een voedselbron, zowel voor ons als voor een ander deel van de voedselketen? En hoe zit het met de koolstofopname? Allemaal zaken die we moeten analyseren. Meer nog. Waarom geen waarderingscijfers toevoegen aan de etiketten van planten? Net zoals een ecolabel op bijvoorbeeld een koelkast. Het overwegen waard, toch? 

Een bedenking. Als je dit doet, dan stel je het nut van sierplanten in vraag. Alhoewel, deze planten zijn meer dan snoepjes voor het oog. Ze zijn wel degelijk nodig voor dieren in het wild en/of bestuivers. Persoonlijk hoop ik niet dat het einde van dubbelbloemige planten nabij is. Maar als onderdeel van een ‘evenwichtige tuin,’ moeten ze toch kunnen. Dus, laten we blijven hopen, al zal de markt misschien krimpen.

Kies voor betere bodembedekkers

De voorgaande trend, planten met een doel, sluit naadloos aan bij de trend om te kiezen voor een betere bodembedekking. Daarnaast zou het ook een nieuwe richting kunnen betekenen voor kweekprogramma’s, waarbij de productie van stuifmeel en nectar wordt gemeten. 

Ik vind het altijd merkwaardig dat nieuwe Primula’s zoals ‘Everest’ honderden bloemen en dus ook nectar en stuifmeel, meer produceren dan de wilde vormen. En toch geeft de consument vaak de voorkeur aan planten die in de vrije natuur groeien. Welke plant is in dit geval beter voor de bijen?

Ik heb het al gehad over het evenwicht bij de keuze van planten, maar ik denk dat dit ook geldt voor de plantcompositie. Vorig jaar experimenteerde ik met een aantal zomerse terrasbakken, waarbij ik ‘fiere perkplanten’ combineerde met meer ingetogen vaste planten en winterharde bladplanten. Het resultaat was superstijlvol. De hoofdbestanddelen van de buitenpot, de Heuchera, de Hosta enzovoort, konden dan gemakkelijk in het tweede seizoen opnieuw worden gebruikt.

Ziet het perkgoed er in de toekomst dan anders uit? Kan een perkplant ook iets zijn dat duurzaam is en de seizoenen overleeft? Stap naar voren, langbloeiers zoals Alstroemeria en Penstemons – jullie tijd is gekomen!

Flexibele beplanting

Zoals je kunt zien: ik ben geobsedeerd door het categoriseren van planten. Of beter gezegd, door het wegnemen ervan! Ik ga steeds op zoek naar consumenten met zin voor avontuur. Zij die een ‘kamerplant’ in een buitenbak zetten, gemengd met petunia’s. Moet kunnen.

Ik inspireer me hiervoor op een methode die ik een paar jaar geleden in Japan heb geleerd: de Barakura-stijl. Een erg avant-gardistische aanpak die veel mogelijkheden opent. Eigenlijk komt het neer op bloemschikken op kleine schaal. Want je vult een pot of bak even wild en weelderig als bij een gemengd boeket. Verschillende soorten potplanten dicht bij elkaar, dat geeft vonken in een plantenbak. En het mooiste van al, doorheen de seizoenen kan je variëren: is er een plant uitgegroeid of te groot, dan vervang je die gewoon. 

De meest voor de hand liggende categorie om mee te experimenteren, zijn kamerplanten. Maar eigenlijk zijn deze planten niet gekweekt om in woningen te groeien. Ze floreren pas echt in de frisse lucht. Mijn tip: ga voor tropische planten gemengd met de klassiekers.

Mr Plant Geek
Mr Plant Geek

Nieuwe dimensie voor kamerplanten

Niet iedereen heeft een tuin of een terras. Je kan dat oplossen door bloembakken aan je raam te hangen. Ook al ben ik hier fan van, toch blijf ik hopen op een universele pasvorm die aan elk raam past. Tot nu toe blijft dat een fabeltje.

Kamerplanten blijven een evergreen, een trend die nooit zal overwaaien. Ze zijn rustgevend, verfraaien je interieur en geven een boost aan je lichaam en geest. Toch een aandachtspunt: wanneer het assortiment verschraalt en de prijzen van zeldzame planten de hoogte in schieten, zullen consumenten afhaken. 

Alle spotlights op de bloeiende kamerplanten, een categorie die voorheen als goedkoop werd beschouwd. Nu is het de tijd om te schitteren. Denk aan de Kalanchoë die 100 dagen bloeit (binnen of buiten), de nieuwe generatie Phalaenopsis orchideeën, die nu ook geuren, de uitbundig exotische Bromelia’s en de kleurrijke Chrysanten. Laat hen kleur en vreugde in huis brengen, veel meer dan een Alocasia …

Omarm het kleurencarnaval

Tijd voor mijn laatste trend, die van de vrolijke nonchalance. De consument wil alleen maar KLEUR! Knallende kleuren, felle kleuren, en onthoud: ze geven geen moer om de Pantone kleur van het jaar. Het is dus aan ons om hen te inspireren en ervoor te zorgen dat ze de juiste keuzes maken, rekening houdend met mijn bovenstaande tips. 

Want het is goed om planten te kiezen die zorgen voor een instant feelgood-gevoel, het is nog beter om voor een plant te gaan met een duurzaam doel. Dat is de weg die we onze consumenten moeten tonen. We moeten hen inlichten met de correcte informatie, en vooral: hen prikkelen met de juiste trends.

Soit, tijd om opnieuw te snuisteren in mijn serre.

Bezoek
onze webshop