‘Wie groen doet, groen ontmoet’. De visie van Plantanious is kort en krachtig. Door fors te investeren in geothermie en zonnepanelen produceert deze kwekerij van groene kamerplanten en seizoensbloeiers volledig klimaatneutraal. Een verhaal dat ze vandaag verderzetten samen met kwekerij Persoon Potplanten. Elk met een eigen identiteit en structuur maar de krachten gebundeld. Omdat één plus één toch altijd meer is dan twee. Een gesprek met mede-eigenaar Joost Jansen.
Twinning = winning
What happens in the family, stays in the family. Meer dan tachtig jaar geleden legde grootvader Piet Jansen het fundament van wat vandaag Plantanious is. Toen nog met de focus op de teelt van groente. Vierentwintig jaar geleden volgde een eerste kantelpunt.
“Als je groente kweekt dan moet het snel gaan en bovendien sta je niet in contact met klanten”, legt Joost uit. “Onze vader Loek Jansen miste dat aspect. Hij vond het niet meer bij onze waarden passen. Vandaar de overschakeling op potplanten.”
Twaalf jaar geleden kwamen zonen Joost en Freek in het bedrijf. Tweelingsbroers met een donkergroen hart. Bij alles wat ze ondernemen kijken ze naar de impact op de omgeving. Hun missie? Het bedrijf laten groeien en bloeien en streven naar een groene, gezonde wereld. Groeien in de breedte want vandaag is de fusie met kwekerij Persoon Potplanten een feit. Opschalen met het behoud van een familiaal karakter.
“Als ondernemers zijn Freek en ik altijd op zoek naar manieren om stappen vooruit te zetten. We wilden onze klanten ontzorgen met een nog breder assortiment. Net op dat moment zochten onze ooms Aad en John Persoon een overnamekandidaat. Een gouden kans. De twee kwekerijen behouden hun eigenheid maar slaan wel de handen in elkaar.”
Beschermde soorten
Plantanious produceert op 4,5 hectare, met de overname ligt de totale oppervlakte op zo’n 9,2 hectare. Het assortiment vult elkaar mooi aan. “Wij zijn gespecialiseerd in kleinbladige groene kamerplanten zoals de Ficus, terwijl Persoon Potplanten eerder grootbladige kamerplanten in zijn assortiment heeft, zoals de Monstera, Alociasia, Philodendron en Strelitzia. Vooral de Monstera Pertusum is een eyecatcher. Omdat wij, samen met nog een Belgische kweker, de enige kwekers zijn die een bestand moederplanten hebben, maakt dit ons uniek.. Vanuit Plantanious zijn we dan weer bijzonder trots op onze beschermde ficussoorten. Ze onderscheiden zich van andere soorten doordat ze zo sterk en volumineus zijn.
Ook onze seizoensproducten vallen op. Wij zijn gekend voor onze kuipplanten op stam. En ook voor onze Gerbara, Limonium en Alstroemeria. Eigenlijk snijbloemen maar omdat ze zo goed in de markt liggen, verkopen wij ze als potplanten.”
Zelfvoorzienend in warmte, stroom en water
De fusie met Persoon Potplanten is een recente mijlpaal, maar een echt scharniermoment kwam er vier jaar geleden. Toen hebben de broers Jansen grondig geïnvesteerd in geothermie en zonnepanelen. “Groene innovaties lopen als een rode draad door heel onze werking.
Geothermie was een belangrijke stap richting gasloos produceren. Wij zijn aangesloten bij het aardwarmteproject ‘Nature’s Heat’, waarbij wede op 2,5 km diepte liggende warmtebron aanboren. Dat betekent dat wij onze kas verwarmen zonder CO2-uitstoot, iets wat nog uniek is in de tuinbouw. Idem voor het aantal zonnepanelen. Vandaag staat de teller op 1300 panelen.
“We kijken altijd met een open en vooral groen vizier naar de toekomst. En dan bots je vanzelf op ontwikkelingen die ecologisch een grote sprong voorwaarts betekenen”
Joost Jansen
Naast elektriciteit en warmte vormt ook water een grote uitdaging voor onze sector. Daarom maken we gebruik van een gesloten watersysteem. Al het water dat we gebruiken, vangen we op om te hergebruiken. En we willen hier nog verder in gaan. Zo onderzoeken we met andere bedrijven in de buurt hoe we in de winter overtollig water kunnen opslaan in de grond om dat dan in de zomer te gebruiken.
Ook Persoon Potplanten volgt onze groene filosofie. Zo verwarmen ze niet met geothermie maar gebruiken ze de restwarmte van een rozenkweker in de buurt. Deze kweker gebruikt de stroom van zijn WKK om zijn rozen te belichten. De warmte die hierdoor vrijkomt, gaat niet verloren maar wordt via een ondergrondse buis naar ons gepompt. Even duurzaam. Persoon Potplanten heeft ook voldoende zonnepanelen om energieneutraal te zijn.”
Alle beetjes helpen
Dat zijn de grootste investeringen, maar Plantanious neemt alle stappen in het teeltproces onder de loep. Een van de doelstellingen is op korte termijn de niet zo eco-vriendelijke bamboestok te vervangen. “Die bamboestokken worden geproduceerd in China. Om ze naar hier te transporteren zit je dus met een hoge ecologische voetafdruk. Daarom hebben we dicht bij huis de beste oplossing gevonden: een steunstok gemaakt van Miscanthus Giganteus – ook wel gekend als olifantsgras – en aardappelschillen. In samenwerking met Ruplex BV hebben we het alternatief voor de bamboestok gecreëerd. Met zijn ruwe look en vochtbestendige eigenschap is de stok zowel duurzaam, functioneel als visueel aantrekkelijk. Een relatief kleine ingreep in het productieproces maar wel met een forse duurzame impact. En zo investeren we heel veel tijd om alle stappen te vergroenen en te verbeteren.”
Certificeren rendeert
Aan de lijst inspanningen die Plantanious doet om de impact op de omgeving te beperken, komt geen eind. Plastic reduceren ze tot een minimum en verder kiezen ze voor geïntegreerd biologisch kweken. Het hoeft niet te verwonderen dat ze gecertificeerd zijn met MPS-Gap en -SQ. “Dat spreekt voor zich. Oké, het vraagt wat inspanningen. Je moet je werkwijze aanpassen en ook je personeelsbeleid, maar als dat achter de rug is, pluk je er alleen maar de vruchten van.”
Abonnement bij Floréac
Duurzaamheid zit voor Plantanious ook in langdurige samenwerkingen. Zoals die met Floréac. “Marlon van Breugel van Floréac verwijst altijd al lachend naar ons met: ‘Geen incidenten maar abonnementen’. En dat klopt, het klikt en we weten wat we aan elkaar hebben. Een recent voorbeeld: toen we plots via Floriday moesten bestellen, was dat best ingrijpend. Hierdoor moesten we ons eigen systeem opnieuw koppelen. Floréac heeft ons hier deskundig doorheen geloodst. En omgekeerd kunnen zij rekenen op ons. We willen immers de daghandel beleveren en dan is continuïteit essentieel.”
Groen maakt het verschil
Tot slot nog iets over de toekomst. “Onze visie is niet voor niets: ‘Wie groen doet, groen ontmoet’. We kijken altijd met een open en vooral groen vizier naar de toekomst. En dan bots je vanzelf op ontwikkelingen die ecologisch een grote sprong voorwaarts betekenen. We blijven inzetten op een duurzamer en rendabeler teeltproces. Zo willen we ons onderscheiden op de markt. Altijd een stapje voor op de rest en dat met telkens een kleinere ecologische voetafdruk.”