70 Dagen Deals: Partner in de kijker De Mol – Verlee

Floréac viert haar 70e verjaardag en dat willen we eren! Om deze mijlpaal te markeren, hebben we een aantal van onze trouwe partners uitgenodigd om samen terug te blikken op de unieke ontwikkeling van onze samenwerking over de generaties heen. En dat is niet alles: speciaal voor deze bijzondere gelegenheid presenteren we onze exclusieve actie “70 Years – 70 Dagen Deals!” Mis deze unieke kans niet en vier met ons mee!

Handelskwekerij De Mol – Verlee kende hun opstart in 1991. Het werd toen al beschouwd als één van de buitenbeentjes van de bloemengemeente, Lochristi. Het powerkoppel, Frank De Mol en Els Verlee, staan achter de prachtige teelt Hedera helix. Ze begonnen met een kleine 3000 m2 en om de 3 jaar werd er 2000 m2 bijgebouwd (vandaag een total oppervlak van 11.000m²) De groei en innovatie in het bedrijf is van essentieel belang.

Frank, de kweker van de twee, droomde al van kindsbeen af van een serre vol groen. Hij studeerde af aan de tuinbouwschool in Wetteren, maar schoolt zich elke dag bij. Hij ging op uitwisseling naar Florida en daar leerde hij de stiel van de Hedera helix kennen.

Els, de drijvende kracht van de verkoop, stapte mee in het verhaal van haar man. Els weet van aanpakken, zo zie je haar bijna op elke beurs in zowel het binnen- als buitenland. Ze zorgt voor de ideale en eerlijke relatie tussen klant en verkoper.

Wat kun je ons vertellen over de pioniersperiode aan het begin van de samenwerking met Floréac?

Onze samenwerking werd uitgebouwd over een periode van 34 jaar.

Frank De Mol (Zaakvoerder): “Reeds als 12 jarige jonge boerenknaap was ik gefascineerd in flora en fauna. Via de vader van een jeugdvriend kwam ik wel eens op de bloemenveiling te Aalsmeer, VBA nu Flora Holland genaamd.

Het landbouwbedrijf van mijn ouders was omgeven door talrijke azaleabedrijven. Echter tussen die ommuring van glas was er één buitenbeentje met als teelt Hedera ‘Gloire De Marengo’. Dat vond ik zo ‘amazing’ dat ik misschien wel onbewust mijn eerste stappen in de Hederateelt gezet had.
Als muskusrattenvanger was ik dagelijks na schooltijd in de velden van mijn ouders te bespeuren. Op mijn tocht veegde ik telkens wat meer schaduwkrijt weg van het serreglas om inkijk te krijgen in die klimopserre.

Dus vrij vlug had ik de droom een eigen familiaal bedrijfje op te richten.

Via de tuinbouwschool en een eindwerk ten tijde toen de Rode Duivels op het WK’86 in Mexico een vierde plaats veroverd hadden, kwam ik via een oom een eerste maal binnen de muren van Floréac. AI die bloemen en planten brachten mij terug naar de zevende hemel.

Mijn thesis ging over ‘commercialisatie in de sierteelt’. Flora Holland Aalsmeer, groothandel Marion in Lokeren en Floréac NV waren één van de zes genomineerden om mijn eindwerk tot een goed resultaat te brengen.”

De Mol Verlee

Hoeveel generaties gaat dit terug in de geschiedenis van je bedrijf?

Frank De Mol (Zaakvoerder): Een eerste generatie was geboren in 1991! Na een markonderzoek bij vele lokale handelaars gingen mijn vrouw Els en ik als prille twintigers van start om een droom werkelijkheid te doen worden. Geen krijt meer wegkrabben om Klimop te spotten maar er dagelijks in werkend.

Aangezien wij beiden geen rugzakken mee gekregen hadden van vader op zoon of dochter ging dit niet zonder slag of stoot. AI vlug werden we geconfronteerd met keiharde business en veronderstelde collegialiteit tussen de toen twintigtal bedrijven was heel ver te zoeken.

Floréac als familiebedrijf was de eerste waar wij vrij vlug een vertrouwensrelatie mee hadden.

Continuïteit en blindelings bestellen van orders kwamen 34 jaar geleden ook al naar voor in onze partnerschap.

Het vertrouwen dat wij op basis kregen kwam uit een wederzijds respect en voelde ook zo aan als wij later Etienne, Marc, Geert alsook neven en aanverwante familie beter leerde kennen.

Hoe heeft de zakelijke relatie zich in de loop der jaren ontwikkeld?

Tot de dag van vandaag proberen wij de relatie met Floréac niet te beschamen en trachten wij mee te denken in een nog betere samenwerking.

Nu de eerste generatie stilletjes overgaat in een tweede zijn we best fier te kunnen melden dat onze dochter Nette ook gepassioneerd met planten bezig is.

Een evolutie van enkele decennia heeft onze commerciële relatie veel veranderd. Internet en computers hebben het van man tot man gesprek herleid naar een stukje nostalgie. Het dagelijks over en weer rijden om onze planten op jullie thuisbasis ‘Lozen Boer’ te brengen kan deze hypothese gedeeltelijk relativeren.

Toch zijn wij overtuigd dat persoonlijk contact tussen de relaties heel belangrijk zal blijven, zodoende dat alle wensen en noden beter op elkaar afgestemd geraken.
Daarbij willen wij afsluiten met een slogan van Charles Darwin die wij al 25 jaar op onze site gebruiken.

‘Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.’

Rhipsalis Cassutha

Bezoek
onze webshop