70 Dagen Deals: Partner in de kijker OK Plant

Floréac viert haar 70e verjaardag en dat willen we eren! Om deze mijlpaal te markeren, hebben we een aantal van onze trouwe partners uitgenodigd om samen terug te blikken op de unieke ontwikkeling van onze samenwerking over de generaties heen. En dat is niet alles: speciaal voor deze bijzondere gelegenheid presenteren we onze exclusieve actie “70 Years – 70 Days of Deals!” Mis deze unieke kans niet en vier met ons mee!

Urban Edge of Slow Living? Stadsnomaden of rustzoekers? Bij elke doelgroep een passend assortiment. Da’s de achterliggende filosofie van Kolibri Company, het huismerk van OK Plant. Met de immer stralende Phalaenopsis in de hoofdrol en tijdloze groenplanten in een nevenrol. In het decor van bijpassende potten en andere home-accessoires. Enter de wereld van de Nederlandse kwekerij.

Jaarlijks produceert OK Plant meer dan 5.980.000 hoogwaardige orchideeën en 1.105.000 seizoensproducten. Getallen die doen duizelen. Tel hierbij ook nog eens de bijpassende sierpotten en trendy home-accessoires en je hebt een succesverhaal dat in 1990 begint.

Wat kun je ons vertellen over de pioniersperiode aan het begin van de samenwerking met Floréac?

Ok Plant Lotte van Marrewijk
Lotte van Marrewijk

OK Plant werkt van bij zijn ontstaan samen met Floréac. Straffer nog, dat ze nu uitpakken met een zo’n sterk assortiment planten en sierpotten, hebben ze misschien wel te danken aan Floréac. Lotte van Marrewijk, marketingmedewerker legt uit. “OK Plant is gestart met Saintpaulia. Floréac was destijds een van de grootste klanten, en toen de verkoop van de plant onder druk stond, hebben ze meegedacht over hoe we die planten toch weer aantrekkelijker konden maken.

Uitkomst was de start van een sierpottenlijn. We hebben toen zelfs een speciaal draagtasje laten ontwikkelen. Met persoonlijke communicatie en het sparren van ideeën hebben we de kiem gelegd van een vertrouwensband die er nu nog steeds is. Je weet gewoon dat ze hun belofte nakomen.”

Hoeveel generaties gaat dit terug in de geschiedenis van het bedrijf?

In 1990 neemt Rob Olsthoorn samen met zijn partner Desiree de kwekerij van zijn vader over in De Lier. In het begin ligt de focus op Saintpaulia, oftewel het Kaaps viooltje. In 2004 krijgt Rob de kans een veel grotere kavel te kopen. Een kantelpunt. Rob en Desiree voelen aan dat er niet veel toekomst zit in Saintpaulia en gaan op zoek naar een alternatief: de Phalaenopsis. Op dat moment een grote hype in potmaat 12. Ze willen iets anders en beginnen te experimenteren met potmaat 9 cm. Maar, size isn’t everything. Een hoogwaardige plant verdient ook hoogwaardige toegevoegde waarde. Met dat plan in het achterhoofd leggen ze de fundamenten van een nieuwbouwproject.
Een beslissing die OK Plant geen windeieren legt. Ze nemen een hoge vlucht en in 2011 en 2016 volgen nieuwe overnames.

Is er een anekdote die je kunt vertellen over onze samenwerking?

Ok Plant Thijs van der Valk
Thijs van der Valk

Thijs van der Valk, commercieel verantwoordelijke, licht toe.

“ Alex Hendriks is als aankoper al erg lang betrokken bij jullie bedrijf en wij hebben een nauwe samenwerking met hem. Alex’ woorden zijn altijd “die kansloze kwekers,” dit komt bij ieder overleg en gesprek weer naar voren. Hier lachen we iedere dag om.

Een keer op een feestje bij Moterra (Floréac platform Nederland) hebben we een wielrenpakje van hen aangedaan en deze mee naar huis genomen. Een dag later werd ik gebeld dat ze het echt nodig hadden voor hun fietstocht.”

Dat het tussen beide partijen klikt, vertelt ook deze anekdote. Enkele jaren geleden werd OK Plant uitgenodigd door Floréac. Op het programma stond een bedrijfsbezoek. Door een akkefietje op de weg duurde de rit zes uur in de plaats van de geplande twee uur. En toch werd het gezellig. Time flies when you’re having fun.

Hoe heeft de zakelijke relatie zich in de loop der jaren ontwikkeld?

In het verleden teelden we Saintpaulia (Kaaps viooltje) en was Floreac een van onze grootste klanten.
Vanaf 2008 zijn we Phalaenopsis in 9cm pot gaan telen en zakte Floreac weg als klant. We hebben in die tijd wel altijd contact gehouden en handel gedreven.
Vanaf 2012 kregen we in de Phalaenopsis vaste lijnen en toen steeg de omzet en de samenwerking naar een mooi niveau.
Jaarlijks doen we marktbezoeken en geven we presentaties aan de in- en verkoop om onze producten onder de aandacht te brengen.

Ok Plant

Bezoek
onze webshop