“Ik jeun me nog iedern dag”: Kwekerij Maes-Reyns in de kijker

Van aardbeien tot violen. Het assortiment planten en bloemen van kwekerij Maes-Reyns opsommen, is onbegonnen werk. Klanten komen graag terug want ze weten: hier word je op je wenken bediend. Mede-eigenaar Isabelle Maes neemt ons mee achter de schermen van een familiebedrijf dat al meerdere waters doorzwommen heeft.

Van groenten naar een ruim assortiment planten

Voor niet West-Vlamingen: ‘jeunen’ betekent ‘ergens plezier in hebben’. In 2012 stapte Isabelle Maes mee in het familiebedrijf dat in 1976 door haar vader werd opgericht. “In het begin kweekte mijn vader vooral groenten. Maar op vraag van een klant begon hij ook met bloemen. Van een paar vierkante meters groeide dit gestaag uit tot enkele hectaren. Zo’n kleine dertig jaar geleden is hij dan volledig op bloemen en planten overgestapt. Vandaag kweken we zo’n twaalf hectaren openluchtteelt en twee hectaren binnenteelt en staan we bekend om ons breed assortiment een jaarrond.

Maes-Reyns 3 generaties
Maes-Reyns 3 generaties

Zo hebben we in het voorjaar een breed assortiment met iets kleinere aantallen van onder meer violen, primula’s, eenjarige zaaiperkplanten en geraniums, begonia’s en balkonplanten. In de zomer hebben we dan grotere aantallen, maar minder verschillende soorten. In het najaar ligt de nadruk op Jacabaea (Cineraria), Leucophyta (Calocephalus), Brassica, Heuchera, Gaulteria, violen en vaste planten. Kortom, het hele jaar door een kleurenpalet.”

De klant centraal

Het aanbod varieert dus naargelang de seizoenen. Wat wel steeds terugkomt is de aandacht voor de klant. “Klanten bepalen ons aanbod. Wij bevragen voortdurend hun noden. Tegelijk houden we zelf ook de vinger aan de pols. Welke trends leven er? Welke kleuren zijn in trek? Welke nieuwigheden zijn er? Op basis hiervan stellen we ons assortiment samen. Niet alleen bieden we verschillende soorten aan, maar ook de potmaten variëren van pot negen tot zevenentwintig en alles daartussen.

Klanten kunnen dus heel wat artikelen bij ons bestellen. Bijkomende troef? De snelheid van onze service. Dat kan via e-mail, maar we geven de voorkeur aan een telefoontje waarbij we nog extra kunnen doorvragen. Dat klantencontact is echt belangrijk. Ondertussen werken we achter de schermen ook aan een nieuwe website die online bestellingen mogelijk maakt.”

Wikken en wegen voor de beste kwaliteit

Alles voor de klant dus. Daarom hecht Maes-Reyns veel aandacht aan de kwaliteit. Sterke planten die tegen een stootje kunnen. En tegen droogte. Een uitdaging die steeds meer parten speelt. “Mijn man kweekt de planten en hij selecteert van bij aanvang op sterke planten die resistent zijn aan ziektes en die droogte verdragen. Het is telkens een proces van wikken en wegen, want we zijn ook aan het experimenteren met veenvrije potgrond. Omdat we groener willen kweken en ook veel klanten dat vragen. Maar dit soort potgrond vraagt dan weer meer water.”

Duurzaam de toekomst in

En zo zijn we bij het thema duurzaamheid aanbeland. Een thema dat ook erg leeft bij Isabelle. Ze zijn al een tijd op zoek naar de certificering die het best bij hun bedrijf past. Want voorlopig hebben ze de basis met Vegaplan. “De grootste uitdaging is ons uitgebreid assortiment. Dat maakt het complex om een certificaat te vinden dat perfect bij ons past. Nederlandse kwekers staan hier verder in omdat hun aanbod beperkter is. Om het voor onze kwekerij uit te klaren, zouden we eigenlijk iemand extra in dienst moeten nemen. Maar ondertussen zitten we niet stil.

Zo hebben we in zonnepanelen geïnvesteerd en hebben we dubbele plastic in onze serres. Bovendien kweken we ook niet de warmste soorten waardoor bijverwarming beperkt blijft. En zoals ik al zei selecteren we op sterke planten die geen bestrijding nodig hebben.
Verder recycleren we ons water en bundelen onze krachten met andere bedrijven voor het transport.”

Respectvol samenwerken met Floréac

Floréac is een van die bedrijven met wie Maes-Reyns al een tijdje samenwerkt. “Floréac komt hier vaak over de vloer. Belangrijk, want een plant is een levend product. Je moet dat van nabij bekijken en voelen. Floréac is ideaal geplaatst als intermediair tussen de kweker en de eindgebruiker. Als geen ander weten ze wat er leeft bij klanten in België, maar ook buiten de landsgrenzen. Ze gaan ook altijd op zoek naar nieuwigheden. Vandaar dat het zo goed tussen ons klikt.”

Crisissen overwinnen

Om over de toekomst te praten, blikken we even terug naar het verleden. Want het pad van de kwekerij verliep niet over rozen. “In 2014 werden we getroffen door een valwind die de kwekerij bijna met de bodem gelijk maakte. Een zware opdoffer, maar opgeven staat niet in ons woordenboek. En kijk, we zijn er sterker uitgekomen. Vandaag is het bedrijf groter dan voorheen. Crisissen verlammen ons niet meer en zelfs na corona, de energie- en andere crisissen wisten we: het waait wel weer over en alles komt goed. Ik kijk dus positief naar de toekomst. Het enige waar ik wel een beetje over twijfel is de volgende generatie. Hoe maken we hen warm zodat ze met goesting in de sector aan de slag gaan?”

Waarom jeunt zij zich nog steeds? “Omdat er zoveel variatie in mijn job zit. Je ziet iets kleins uitgroeien tot iets moois. Iets dat de wereld mooier maakt. Iets waar mensen plezier aan beleven. Ik sta gewoon graag tussen de planten én tussen de mensen.”

Bezoek
onze webshop